Bie Wepelfratsn

Staffordshire Bull Terriërs

Bie Wepelfratsn

Staffordshire Bull Terriërs

Bie Wepelfratsn

Staffordshire Bull Terriërs

Bie Wepelfratsn

Staffordshire Bull Terriërs

Contact

Irene van der Bij &
Willie Bos

info@biewepelfratsn.nl

0524 - 53 20 98
06 - 53 46 11 41


Neem contact op

De Engelse Stafford.

img003

De Staffordshire Bull Terrier heeft een innemend en ongebruikelijk karakter. Bij de combinatie van het Bulldogtype en de Terrier heeft hij het beste uit twee werelden geerfd.

Van de Bulldog kreeg hij moed, vastberadenheid en stoicijnse levensbeschouwing,het scheutje Terrierbloed bracht levendigheid waardoor het zo’n aantrekkelijke hond is geworden om mee samen te leven.

Hoewel ,de Stafford is echt niet voor iedereen de ideale hond.U moet er wel van overtuigd zijn dat dit ras bij u past en dat uw manier van leven overeenkomt met eisen die zo’n levenslustige persoonlijkheid stelt.

Het werkt wellicht beter om , in plaats van alle positieve eigenschappen van de Stafford op te hemelen, te vertellen wat u Niet kunt verwachten van dit ras.

Een Stafford is geen waakhond.

Wanneer u een hond wilt die elke keer als het tuinhek rammelt een blafconcert geeft en die achterdochtig is tegen iedereen die het huis betreedt, moet u een hond nemen die voor dat doel gefokt is. En Stafford begroet iedereen vol enthousiasme ,uitbundig en overrompelend. ( wat even goed kan afschrikken). Als de Stafford blaft is er iets wat hem onbekend en verdacht voorkomt en u kunt dat beter negeren,anders heeft hij binnen de kortste keren in de gaten hoe hij de aandacht moet trekken.De Stafford heeft wel de drang om zijn gezin te verdedigen , vooral de zwakste in het gezin.Dit hoeft hem niet aangeleerd te worden , het is het ras vanaf het begin ingeprent, dat ze met mensen moeten omgaan; het is tegen zijn aard om agressief of zelfs achterdochtig te zijn tegenover mensen.

Een Stafford is niet verlegen en bescheiden.

Hij bemoeit zich niet met zijn eigen zaken; als er een bezoeker komt zal hij niet braaf in zijn mand zitten wachten tot hij toegesproken wordt.Hij zal de bezoeker hartelijk ontvangen en hem flink bezig houden , hij kan niet buiten menselijk gezelschap. Staffords zijn middelgroot en door hun korte vacht en sterke gezondheid niet duur in onderhoud. Daar tegenover staat dat ze ongelooflijk sterk zijn en ten aanzien van honden en katten ( die niet tot ‘ het gezin ‘ behoren ) onverdraagzaam kunnen zijn.

Een Stafford zal niet ‘de andere wang toekeren’.

Dit is niet een hond waarmee je je onaangelijnd in de drukte begeeft en dan kunt verwachten dat hij alles accepteert wat hij tegenkomt. Het motto van de Stafford is hetzelfde als van de Schotse koningen: ‘memo me impune lagessit ‘ te vertalen als ;’niemand zal mij straffeloos aanvallen’Van oudsher wordt verwacht dat hij zich zal verdedigen wanneer hij wordt aangevallen , maar niet dat hij een ander dier zomaar zal aanvallen.

Schaduw van de geschiedenis

De hondengevechten zijn vele, vele jaren geleden door wetten verboden en sindsdien heeft het ras verder voortgeleefd als tentoonstellings – en vooral als gezelschapshond. Een hond die getraind is om te vechten wordt vlak voor een gevecht met opzet in een toestand van hoge lichamlijke en geestelijke spanning gebracht. Op zo’n kritiek moment kan een hond ‘buiten zichzelf ‘ zijn en inderdaad gevaarlijk. De eigenschappen van een vechtend verleden die nog in de Staffords aanwezig zouden kunnen zijn , zijn door de jaren heen altijd bewonderd door mensen die enthousiast zijn over het ras. Staffords zijn moedig ( honden bijten meestal uit angst ), ze zijn hard ( veel honden bijten uit  angst voor pijn) , en hun zware verleden heeft hen het unieke vermogen opgeleverd om pijnlijke en slechte ervaringen te vergeten ( veel honden zijn agressief vanwege eerder opgedane onprettige ervaring ).Het struikelblok van dit ras is dat ze terug pakken als ze aangevallen worden. Er is hiermee te leven als de hond vanaf zijn jeugd goed gesocialiseerd wordt en er voortdurend toezicht is als hij vrij losloopt op een openbaar terrein.

Wat u wel kunt verwachten !

De Stafford is een zeer mensvriendelijke hond, aanhankelijk, betrouwbaar en erg op kinderen gesteld. Hij luistert zeer goed , is rustig in huis en tijdens de wandeling prettig en sportief gezelschap. Indien rustig en consequent opgevoed , zeer sociaal en goed handelbaar. Kortom zoals de Engelsen zo mooi weten weer te geven ‘an easy going and formost allperpose dog’  te vertalen als ‘een in omgang gemakkelijke en laconieke hond , die voor vele doeleinden geschikt is.

 

( bron De Staffordshir Bull Terrier het ultieme naslagwerk)